Scooter rijbewijs halen - Amsterdam

Geplaatst op 25-01-2022

Categorie: Auto en vervoer

Scooter rijbewijs halen in Amsterdam, hoe gaat dat in z'n werk..?

Om op een scooter te mogen rijden, moet je in het bezit zijn van een scooter rijbewijs. Vanaf 15,5 jaar mag je theorie examen doen. Na het behalen van een praktijkexamen kun je op 16jarige leeftijd je scooter rijbewijs in 1 dag halen.

Wetten scooter rijbewijs

Ondanks dat vrijwel iedereen tegenwoordig op een scooter rijdt (ook steeds vaker elektrisch), noemt de wet ze nog steeds bromfietsen. Hierdoor wordt een scooter rijbewijs ook wel een bromfiets rijbewijs genoemd. Om een scooter of bromfiets te mogen besturen, moet je in het bezit zijn van dit scooter rijbewijs. Deelnemen aan het verkeer zonder geldig scooter rijbewijs is illegaal.

Heb je rijbewijs A of B? Als je al in het bezit bent van een auto of motor rijbewijs wordt de bromfietscategorie (AM) aan je rijbewijs toegevoegd. Het afleggen van het AM theorie en praktijkexamen is dan niet nodig. Alleen personen die een AM bromfietsrijbewijs willen halen maar nog geen auto- of motorrijbewijs op zak hebben dienen een scooter examen af te leggen bij het CBR.

Het besturen van een scooter zonder geldig rijbewijs is een misdrijf. Je kunt een boete krijgen als je scooter rijdt zonder geldig scooter rijbewijs.

Het CBR geeft het scooter rijbewijs af. Een scooter rijschool kan je helpen bij het behalen van je scooter rijbewijs in Amsterdam. Vanaf 15,5 jaar kun je het theorie examen doen voor je scooter rijbewijs. Het praktijkexamen kan in Amsterdam vanaf 16 jaar bij het CBR worden afgelegd. Eerst moet je natuurlijk nog slagen voor je scooter theorie examen. Het behalen van een scooter rijbewijs bestaat uit drie fasen, we beschrijven ze hieronder voor je.

Theorie rijbewijs voor de scooter

Een theoriecertificaat is vereist voordat je op een scooter mag gaan rijden. Je kunt de theorie halen door een online theoriecursus en vervolgens examen te doen bij het CBR. Voor de praktijk is een theorieboek voor rijbewijs AM vereist.

Praktijk rijbewijs voor een scooter

Je kunt beginnen met scooter rijlessen zodra je geslaagd bent voor je scooter theorie examen. Gemiddeld is 4 tot 6 uur praktijkles voldoende. In Amsterdam kunnen deze cursussen zelfs binnen één dag worden voltooid. Daarna kun je direct examen doen. Hierdoor kun je je scooter rijbewijs in Amsterdam dus in slechts 1 dag halen. Een gekwalificeerde rijleraar leert je hoe je effectief en veilig in het verkeer kunt stappen.

Examen doen voor het scooter rijbewijs

Een examenrit is 25 minuten. Je rijdt volgens de aanwijzingen van de examinator van het CBR. Op zijn eigen scooter volgt hij je en bekijkt je gedrag op de weg. In de examenruimte van het CBR krijg je direct na de examenrit te horen of je geslaagd bent, of niet. Geslaagd? Dan kun je na de examendag meteen je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont.

Wat kost een scooter rijbewijs in Amsterdam?

De kosten voor het behalen van een scooter rijbewijs in Amsterdam liggen tussen de € 400 en 600 euro. De totale kosten van een scooter rijbewijs in Amsterdam worden bepaald door verschillende zaken:

De prijs van een theoretische test

In 2022 kost het theorie examen bij het CBR in Amsterdam 37 euro. Als je je theorie examen De kosten voor een theorie examen met extra tijd zijn 49 euro.

Hoeveel kost het scooter praktijkexamen in Amsterdam?

Voor een scooter rijexamen brengt het CBR in 2022 124 euro in rekening. Deze vergoeding wordt door jouw rijschool overgemaakt aan het CBR. Daarnaast brengt je rijschool je administratiekosten, scootergebruik, aanwezigheid van de leraar en rij-instructie voor je examen in rekening.

Zijn er nog andere kosten voor het behalen van een scooter rijbewijs in Amsterdam?

De kosten van lesmateriaal worden geschat op zo’n 50 euro. Een praktijkinstructie kost al gauw meer dan 50 euro. Dit is de prijs per uur. Er zijn gemiddeld zo’n 4 lessen nodig. Het aanvragen van het brommer rijbewijs in Amsterdam kost ongeveer 40 euro, maar die prijs verschilt natuurlijk per gemeente.

Wat is de procedure voor het afleggen van een scooter theorie examen?

Het theorie examen scooter rijbewijs (AM) in Amsterdam bestaat uit 50 vragen die in 30 minuten moeten worden beantwoord. Om te slagen, moet je 44 van de 50 vragen correct beantwoorden. Op het theorie examen krijg je vragen over verkeersregels en verkeersinzicht. Je gebruikt een computer om de vragen te beantwoorden.

Wat voor soort vragen kan ik verwachten op mijn theorie examen?

Bij het theorie examen voor de auto, motor en scooter krijg je verschillende vragen. Waar het ene onderdeel gericht is op snel beslissen en het inschatten van verkeerssituaties, gaan de andere onderdelen over kennis en het verlenen van voorrang op kruispunten.

Hoeveel fouten mag ik maken?

Het scooter theorie examen bestaat uit 50 vragen en twee testvragen. Je moet er 44 of meer goed beantwoorden.

Wat heb ik nodig voor mijn theorie-examen?

Breng naar je theorie examen altijd een geldig legitimatiebewijs, en je reserveringsnummer mee. Opgelet: in de examenzaal mag je alleen je legitimatie meenemen!

Wat is de duur van het theorie examen?

Het gebruikelijke theorie examen duurt zo’n 30 minuten. Zowel het theorie examen met extra tijd als het examen onder persoonlijke begeleiding duren 45 minuten.