Belastingregels bij het investeren in edelmetalen in belgiƫ

Geplaatst op 16-09-2023

Categorie: Financieel

Het investeren in edelmetalen, zoals goud, zilver en platina, is al eeuwenlang een populaire en betrouwbare manier om vermogen te behouden en te laten groeien. In België zijn er specifieke belastingregels die van toepassing zijn op het bezit en de verkoop van edelmetalen. In dit artikel zullen we een overzicht geven van de belangrijkste belastingregels die beleggers in edelmetalen in België moeten kennen.

1. Kapitaalwinstbelasting

In België zijn kapitaalwinsten die voortvloeien uit de verkoop van edelmetalen onderhevig aan de kapitaalwinstbelasting. De exacte belastingtarieven kunnen variëren afhankelijk van de duur van de investering en het type edelmetaal. Over het algemeen geldt het volgende:

2. Roerende voorheffing

Voor edelmetalen zoals goud en zilver die in fysieke vorm worden aangehouden, geldt er geen roerende voorheffing op de inkomsten. Dit betekent dat u geen belasting hoeft te betalen op eventuele dividenden of rente die worden gegenereerd door het bezit van deze edelmetalen.

3. BTW op Edelmetalen

In België is er doorgaans geen BTW verschuldigd op de aankoop van edelmetalen in de vorm van munten of baren, mits deze voldoen aan bepaalde criteria, zoals zuiverheid en erkende herkomst. Dit is een aanzienlijk voordeel voor beleggers, omdat het de kosten bij aankoop verlaagt.

4. Erfbelasting

Bij overlijden kunnen edelmetalen worden onderworpen aan erfbelasting, afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de overledene en de begunstigde. Het is belangrijk om de regels en tarieven met betrekking tot erfbelasting te raadplegen en eventueel advies in te winnen bij een belastingadviseur.

5. Aankoopopties

Er zijn verschillende opties om edelmetalen aan te schaffen in België, waaronder gespecialiseerde juweliers, edelmetaalhandelaren en online platforms. Een van de online opties is Goudwisselkantoor.be, waar u een verscheidenheid aan edelmetalen kunt kopen en verkopen. Zorg ervoor dat u altijd de zuiverheid en herkomst van de edelmetalen verifieert en vraag indien nodig om certificaten van echtheid.

Conclusie

Het investeren in edelmetalen in België kan een waardevolle aanvulling zijn op uw beleggingsportefeuille, maar het is essentieel om op de hoogte te zijn van de belastingregels die van toepassing zijn. Houd rekening met de duur van uw investering en zorg ervoor dat u eventuele kapitaalwinsten op de juiste manier aangeeft bij de belastingdienst. Raadpleeg altijd een belastingadviseur of financieel expert voor specifiek advies dat past bij uw situatie.